De gouden standaard
Borstvoeding is de meest optimale voedingsbron voor jonge kinderen in de eerste levensfase. Onderzoek toont aan dat borstvoeding bestaat uit heel veel componenten; van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) tot micronutriënten (vitaminen en mineralen). Daarnaast bevat het vele gezondheid-bevorderende factoren zoals hormonen en afweerstoffen.1
Als borstvoeding om een bepaalde reden niet mogelijk of wenselijk is, dan is flesvoeding gelukkig een veilig alternatief. Flesvoeding wordt zó samengesteld dat het zoveel mogelijk de hoeveelheden aan macro- en micronutriënten van borstvoeding nastreeft. Omdat geen enkele dierlijke- of plantaardige melk volledig kan voldoen aan het profiel van borstvoeding, worden er een aantal componenten aan flesvoeding toegevoegd. Deze aanvullingen zorgen voor een betere aansluiting op de behoefte van pasgeborenen.
Geitenmelk is veilig
In 2012 heeft de EFSA een positieve opinie gepubliceerd over de geschiktheid van geitenmelk eiwitten voor flesvoeding.2 Dit advies is gebaseerd op basis van een grootschalige klinische studie. Sinds 2012 is flesvoeding op basis van geitenmelk daarmee toegestaan binnen de Europese Unie. Geitenmelk vormt een solide basis voor 'flesvoeding' en wordt, net als een basis van koemelk, aangevuld met essentiële nutriënten om te voldoen aan de richtlijnen voor flesvoeding.3 Hiermee is Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk een geschikte en goedgekeurde voedingsbron gedurende de eerste levensmaanden.4
Eiwitten
Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor gezonde groei, ontwikkeling en onder andere het immuunsysteem. Eiwitten uit koemelk zijn jarenlang de gouden standaard geweest binnen de flesvoedingen. Koemelk, net als geitenmelk, heeft een eiwitprofiel met 20% wei-eiwit en 80% caseïne. Een aantal merken passen deze verhouding aan door meer wei-eiwit toe te voegen, om op deze manier dichterbij borstvoeding te komen. Lees hier meer over het aanpassen van deze ratio. Lees hier meer over caseïne en waarom geitenmelk A2 melk bevat.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron. Koolhydraten zijn in feite korte of lange ketens van suikermoleculen. De kortste suikers zijn bekend als glucose, fructose en galactose. Als deze in schakels van twee aan elkaar vastzitten, vormen ze sacharose, lactose of maltose. Koolhydraatketens van 9 tot 10 suikermoleculen zijn de oligosachariden. Een voorbeeld hiervan is maltodextrine. Langere koolhydraatketens zijn polysachariden zoals zetmeel.
De voornaamste koolhydraatbron in borstvoeding is lactose. Onderzoek toont aan dat aanwezigheid van lactose in flesvoeding een verhoging in calciumopname geeft. 5 Mogelijk speelt het ook een rol in de ontwikkeling van de darmflora en de natuurlijke immuunrespons.6
De meeste baby’s kunnen lactose goed afbreken tijdens de vertering. Bij lactose-intolerantie ontbreekt het enzym lactase die voor deze afbraak zorgt. Dit komt bij baby’s echter bijna niet voor.
Vet
Vet speelt een belangrijke rol in het voorzien van de hoge energiebehoefte voor de groei van baby’s en het vervoeren van vetoplosbare vitaminen binnen het lichaam. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen. De vetcompositie van humane melk varieert over de dag en gedurende de periode van borstvoeding en is deels afhankelijk van de voedingsinname van de moeder. Dit maakt het lastig om flesvoeding identiek te maken aan borstvoeding. Een groot deel, 20 tot 25% van de vetzuren in borstvoeding, bestaat uit palmitinezuur, wat op het midden is gebonden aan de triglyceride.7 Om dit zo goed mogelijk te evenaren, voegen wij bèta-palmitaat toe. Lees meer over bèta-palmitaat. Tevens voegen wij DHA en AA toe. Lees meer over de toevoeging van DHA en niet-verplichte AA.
Vitaminen en mineralen
De EFSA geeft advies aan de Europese Commissie over welke vitaminen en mineralen er toegevoegd moeten worden aan flesvoeding. De EFSA adviseert ook wat de minimale en maximale grenzen zouden moeten zijn waarin bepaalde vitaminen en mineralen mogen worden toegevoegd. Alle flesvoedingen binnen de EU moeten hier aan voldoen. Kabrita bevat 22 vitaminen en mineralen. De gezondheidsraad adviseert daarnaast om kinderen tot 4 jaar elke dag 10 microgram vitamine D te suppleren.
Kwalitatieve kindervoeding op basis van geitenmelk voor iedere leeftijdsfase
Naast eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen, zijn er nog andere componenten die van nature aanwezig zijn of kunnen worden toegevoegd aan flesvoeding. Lees hier meer over oligosachariden en klik hier voor meer informatie over nucleotiden.
Flesvoedingen verschillen onderling in ingrediënten, maar zijn binnen Europa allemaal veilig. Alle flesvoedingen voldoen aan de strikte wet- en regelgeving en zijn daardoor geschikt voor baby’s. Onderbouwd door ervaringen van ouders geeft Kabrita comfort aan gezonde baby's door middel van de natuurlijke mildheid van geitenmelk.8
Een vergelijk van Kabrita met andere soorten flesvoeding. Er wordt onderscheid gemaakt tussen standaard en premium flesvoeding op basis van extra toevoegingen en prijs in de markt. Daarnaast is Kabrita vergeleken met andere geitenmelk flesvoedingen. Hiervoor is gekeken naar zowel de huismerken beschikbaar in de markt als de premium producten. Hierbij is voornamelijk gekeken naar de producten van Dairy Goat Co-operative.
* Voornamelijk vergeleken met Dairy Goat Co-operative.
** DHA is voor stage 1 en 2 verplicht binnen de EU. Niet alle geitenmelk flesvoeding bevat daarnaast ook AA
** Een aantal flesvoedingen op basis van geitenmelk bevat GOS, een aantal niet.
Bronnen
- Ballard, O., Morrow, A.L. Human Milk Composition: Nutrients and Bioactive Factors. Pediatr Clin North Am. 2013 Feb; 60(1): 49–74. doi: 1016/j.pcl.2012.10.002
- 'Het EFSA panel concludeert dat geitenmelk een geschikte eiwit basis vormt voor zuigelingen- en opvolgmelk' – EFSA 2012
- Ceballos, Morales et al. Composition of Goat and cow milk produced under similar conditions and analyzed by identical methodology. Journal of Food Composition and Analysis, 2009 june;22(4):322-329.
- Maathuis, A., Havenaar, R., He, T., & Bellmann, S. (2017). Protein digestion and quality of goat and cow milk infant formula and human milk under simulated infant conditions. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 65(6), 661.
- Abrams, S.A., Griffin, I.J., Davila, P.M., 2002, Calcium and zinc absorption from lactose-containing and lactosefree infant formulas. Am J Clin Nutr 2002;76:442–6.
- Cederlund A, et al. (2013) Lactose in Human Breast Milk an Inducer of Innate Immunity with Implications for a Role in Intestinal Homeostasis. PLoS ONE 8(1): e53876. doi:10.1371/journal.pone.0053876
- Szabó, E. et al,. Fatty acid profile comparisons in human milk sampled from the same mothers at the sixth week and the sixth month of lactation. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2010 Mar;50(3):316-320. DOI: 10.1097/mpg.0b013e3181a9f944.
- Salsberg, A., poster: Goat Milk Toddler Formula Reduces Symptoms Associated with Cow Milk Consumption. Journal of the Academy of Nutrition and Dietics, 2016;116(9) supplement, a100.