Bèta-palmitaat

16-03-2021
Bèta-palmitaat

Tijdens de eerste maanden na geboorte zijn het immuunsysteem en verteringssysteem van de baby nog in ontwikkeling. Het goede verloop van deze processen hangt onder meer af van een goed gebalanceerde darmflora. Deze ontwikkelt zich snel na geboorte, afhankelijk van een aantal factoren. Voeding is een van deze factoren. Het is bekend dat er verschillen in darmflora voorkomen tussen fles gevoede zuigelingen en zuigelingen die borstvoeding krijgen. Dit verschil kan veroorzaakt worden doordat de meeste merken flesvoeding plantaardige oliën toevoegen en het dierlijk vet verwijderen.

Om dit toe te lichten volgt eerst uitleg over de opbouw van vetzuren. We gaan in op β-palmitaat, de positieve effecten en we leggen uit waarom we β-palmitaat toevoegen aan Kabrita flesvoeding. Mocht je als medisch professional materiaal willen ontvangen om dit na te lezen, klik dan hier. Als je na het lezen nog vragen hebt, neem dan hier contact met ons op.

Vetzuren in borstvoeding

Ongeveer 50% van de energie in borstvoeding wordt geleverd door vet. Naast energievoorziening spelen vetzuren een belangrijke rol in de ontwikkeling van hersenen, zicht, celstructuren, de regeling van lichaamstemperatuur en het aanmaken van hormonen.1 De vetsamenstelling van borstvoeding varieert over de dag en verschilt tijdens de verschillende fasen van lactatie. De samenstelling en structuur van de vetten bepalen hoe goed het opgenomen wordt door de zuigeling. Een groot deel, 20 tot 25% van de vetzuren in borstvoeding, bestaat uit palmitinezuur, wat op het midden is gebonden aan de triglyceride 2.

Vetprofiel van borstvoeding

Het vetprofiel van borstvoeding na 6 maanden

Palmitinezuur in borstvoeding

Triglyceriden zijn opgebouwd uit een glycerolmolecuul verbonden aan drie vetzuren. Als palmitinezuur in de middelste positie, de β-positie, gebonden is aan het glycerolmolecuul, noemen we dit β-palmitaat. In borstvoeding bevindt ongeveer 60% van het palmitinezuur zich op deze positie. Op de eerste en derde positie bevindt zich oleïne. Deze volgorde geeft de term ‘OPO’, wat vaak gebruikt wordt in de afkorting van dit vetmolecuul.

Opbouw van triglyceride

De opbouw van een triglyceride

Palmitinezuur in flesvoeding

Om te voldoen aan het juiste vetzuurprofiel worden er plantaardige oliën toegevoegd aan flesvoeding. Plantaardige oliën hebben 90% van de palminitezuur gebonden aan de eerste en derde positie van het glycerolmolecuul, met oleïne op de middelste positie. Echter, sommige flesvoedingen, waaronder Kabrita, bevatten een vetmengsel dat rijk is aan β-palmitaat om zoveel mogelijk  het vetzuur profiel van borstvoeding te evenaren. 3,4

Vertering

De plantaardige oliën in ‘standaard’ flesvoedingen worden anders verteerd in de dunne darmen dan β-palmitaat dat in borstvoeding en in sommige flesvoedingen voorkomt. Door deze andere vertering worden de bestanddelen verschillend opgenomen in het lichaam. Vetzuren worden losgemaakt van het glycerolmolecuul door enzymen uit de alvleesklier. Dit enzym begint aan de buitenkanten van het molecuul, waardoor de eerste en derde positie losgemaakt worden van het glycerolmolecuul. Het middelste vetzuur kan samen met de glycerolverbinding opgenomen worden door de darmwand.

Plantaardige olie in standaard voeding

Verbeterde calcium absorptie

In het bovenste deel van de darmen wordt ook calcium geabsorbeerd. Dit wordt verhinderd als calcium in de darmen bindt aan losgekoppelde palmitinezuren. In het geval van plantaardige olie halen enzymen de twee buitenste palmitinezuren van het glycerolmolecuul af. Deze twee palmitinezuren binden aan een calcium molecuul, wat resulteert in een onoplosbare calcium zeep. Calciumzepen kunnen leiden tot obstipatie en een verminderde nutriënten opname.

Verbeterde absorptie

In het geval van β-palmitaat vindt deze reactie niet plaats en kunnen calcium en oleïne beter worden geabsorbeerd in het lichaam.3,4 Een verbeterde calcium absorptie geeft een positief effect op de botdichtheid.5

De positieve effecten van β-palmitaat in flesvoeding

Naast de verbeterde calcium absorptie en botdichtheid zijn meer positieve gevolgen gevonden in onderzoek met flesvoeding waar hoge gehaltes β-palmitaat aan zijn toegevoegd. Zo huilen baby’s minder, hebben ze zachtere ontlasting, slapen ze beter en hebben ze een verbeterde darmflora samenstelling wanneer ze flesvoeding rijk aan β-palmitaat drinken.

Betapalmitaat effecten


Positieve effecten van β-palmitaat uitgelicht

β-palmitaat heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van het darmflora. In een dubbel-blind onderzoek met 300 gezonde baby’s werd aangetoond dat flesvoeding met hoge hoeveelheden β-palmitaat meer bifido-bacteriën in de ontlasting gaf en dat de consistentie van de ontlasting verbeterde, gelijk aan baby’s gevoed met borstvoeding.6,7,8

Effecten uitgelicht

Twee gerandomizeerde dubbelblinde studies tonen aan dat flesvoeding verrijkt met β-palmitaat een vermindering van huilen geeft en een verbetering van slaapduur van de baby. Deze studies concludeerden dat β-palmitaat het welzijn verbetert van baby’s gevoed met flesvoeding verrijkt met β-palmitaat. Dit heeft als gevolg dat ook de kwaliteit van leven van de ouders verbetert.7,9,10

Uitgelicht - minder huilen


β-palmitaat in Kabrita is van bewezen toegevoegde waarde

Kabrita bevat een vetmengsel dat rijk is aan β-palmitaat om zo meer het vetzuurprofiel van borstvoeding te evenaren. Het is bewezen dat de β-palmitaat zorgt voor comfort in zuigelingen door verminderde huiltijd, het voorkomen van harde ontlasting en een goed gebalanceerd darmflora en is om onder andere deze redenen toegevoegd aan Kabrita.3,4,5

 

Bronnen

  1. Karaivazoglou, K., et al., Neonate gut colonization: The rise of a social brain. Neurogastroenterol Motil, 2019: p. e13767
  2. Szabo, E., et al. Fatty acid profile comparisons in human milk sampled from the same mothers at the sixth week and the sixth month of lactation. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2010. 50(3): p. 316-20
  3. Bronsky, J., et al., Palm Oil and Beta-palmitate in Infant Formula: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2019. 68(5): p. 742-760. 77.
  4. Havlicekova, Z., et al., Beta-palmitate - a natural component of human milk in supplemental milk formulas. Nutr J, 2016. 15: p. 28. 78.
  5. Miles, E.A. and P.C. Calder, The influence of the position of palmitate in infant formula triacylglycerols on health outcomes. Nutr Res, 2017. 44: p. 1-8.
  6. Yao, M., et al., Effects of term infant formulas containing high sn-2 palmitate with and without oligofructose on stool composition, stool characteristics, and bifidogenicity. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2014. 59(4): p. 440-8. 79.
  7. Litmanovitz, I. et al. Reduced crying in term infants fed high beta-palmitate formula: a double-blind randomized clinical trial. BMC Pediatr, 2014. 14: p. 152.
  8. Kennedy,K. et al. (1999) Double-blind, randomized trial of a synthetic triacylglycerol in formula-fed term infants: effects on stool biochemistry, stool characteristics, and bone mineralization. Am J Clin Nutr 1999;70:920–7.
  9. Bar-Yoseph, F. et al. SN2-Palmitate Improves Crying and Sleep in Infants Fed Formula with Prebiotics: A Double-Blind Randomized Clinical Trial. Clinics Mother Child Health, 2017. 14:2
  10. Savino F, Palumeri E, Castagno E, et al. Reduction of crying episodes owing to infantile colic: a randomized controlled study on the efficacy of a new infant formula. European journal of clinical nutrition 2006; 60: 1304.