DHA en AA

21-03-2021
DHA en AA

Volgens nieuwe Europese wetgeving is de toevoeging van 20-50 mg DHA per 100 kcal aan flesvoeding sinds 2020 verplicht.1 Wij voegden vóór deze wetgeving al DHA toe aan Kabrita. Wij vinden het echter ook belangrijk dat AA in de juiste verhouding wordt toegevoegd in combinatie met DHA. De combinatie van beide vetzuren zorgt voor een goede ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen. In onderstaande tekst leggen we uit wat DHA en AA zijn en waarom we deze in een bepaalde verhouding toevoegen.

Als je na het lezen nog vragen hebt, neem dan hier contact met ons op.

DHA

DHA staat voor docosahexaeenzuur, ook wel Omega-3 (Ω-3), een meervoudig onverzadigd vetzuur. Het menselijk lichaam kan zelf DHA aanmaken, maar niet altijd in de benodigde hoeveelheden waardoor onder sommige omstandigheden extra inname van DHA nodig is.1

DHA is een belangrijk bestanddeel van hersenen, huid en ogen.2 Baby’s groeien hard en de hersenen ontwikkelen zich in deze periode erg snel. De combinatie van een hoge behoefte en nog geen volledig ontwikkelde eigen aanmaak, maakt dat inname via voeding noodzakelijk is. De DHA samenstelling in de hersenen staat zelfs in verband met de DHA inname via voeding.3 Het is bewezen dat zuigelingen met meer DHA inname beter zicht ontwikkelen en betere hersenontwikkeling hebben.4,5 Dit is de reden dat DHA cruciaal is bij de ontwikkeling van zuigelingen en sinds kort verplicht is om toe te voegen aan flesvoeding.

AA

Het is echter niet verplicht om ook AA toe te voegen, terwijl dit vanuit voedingsoogpunt wel essentieel is. AA staat voor arachidonzuur, ook wel Omega-6 (Ω-6), een meervoudig onverzadigd vetzuur. AA speelt een rol in de structuur en functionering van menselijk weefsel, het immuunsysteem, ontwikkeling van hersenen en visuele ontwikkelingen. Het is een belangrijke component van het centraal zenuwstelsel en zorgt ervoor dat deze processen goed verlopen. AA kan door het lichaam zelf aangemaakt worden, echter is het onbekend of alle zuigelingen zelf genoeg en adequaat AA kunnen aanmaken.6

DHA en AA uitgelegd

Borstvoeding heeft DHA en AA

Borstvoeding bevat zowel DHA als AA, waarbij een baby 161 milligram AA per dag binnenkrijgt. Dit is bijna het dubbele van de productie die zelf aangemaakt kan worden (±88 milligram per dag).6 De hoeveelheden DHA in borstvoeding liggen lager dan die van AA. Daarnaast fluctueert de hoeveelheid DHA, terwijl de hoeveelheid AA veel stabieler blijft gedurende de tijd dat een moeder borstvoeding geeft. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat DHA een remmend effect kan hebben op de productie van AA. 7 Daarom is het belangrijk om de juiste verhouding zoals die in borstvoeding voorkomt, aan te houden in flesvoeding.8

Kabrita met DHA en AA

Om dus meer op de samenstelling van borstvoeding te lijken, voegen we ook AA toe aan onze flesvoeding.6 Onderzoek toont aan dat flesvoeding met DHA zonder toegevoegd AA ongewenste effecten kan geven. Zo kunnen verlaagde concentraties AA in hersenweefsel ontstaan en verstoringen in groei en immuunsysteem ontwikkelingen optreden.8 Een andere studie vergeleek zuigelingen die flesvoeding kregen met DHA met of zonder AA. Bij de zuigelingen die flesvoeding kregen zonder AA werd minder dan de helft van de AA niveaus in het bloedplasma teruggevonden.9 Dit suggereert dat AA suppletie aan flesvoeding nodig is om gelijkwaardige hoeveelheden in baby’s te krijgen als bij borstvoeding.

Veel internationale expert groepen ondersteunen het toevoegen van DHA en AA in flesvoeding om optimale groei en ontwikkeling te verzekeren. Hierbij moeten de AA niveaus minstens gelijk of hoger zijn dan de hoeveelheid DHA.9

Om de baby in de periode van snelle groei en ontwikkeling te voorzien van de optimale samenstelling voegen wij DHA en AA toe aan onze flesvoeding Kabrita. Op deze manier ondersteunen wij de baby in de ontwikkeling van onder andere hersenen en zicht.

Bevat DHA en AA

Bronnen

  1. European Commission. Commission Delegated Regulation (EU) 2016/127 of 25 September 2015 supplementing Regulation (EU) No 609/2013 of the European Parliament and of the Council as regards the specific compositional and information requirements for infant formula and follow-on formula and as regards requirements on information relating to infant and young child feeding. Off J Eur Union 2016:(L 25/1):1–29.
  2. Lauritzen, L., et al., DHA Effects in Brain Development and Function. Nutrients, 2016. 8(1).
  3. McNamara, R.K., et al., Docosahexaenoic acid supplementation increases prefrontal cortex activation during sustained attention in healthy boys: a placebo-controlled, dose-ranging, functional magnetic resonance imaging study. Am J Clin Nutr, 2010. 91(4): p. 1060-7.
  4. Lawrence, R.A. and R.M. Lawrence, Breastfeeding: a guide for the medical profession. 2011: Elsevier Health Sciences.
  5. EFSA Panel on Dietetic Products, N.a.A.N., Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to DHA and contribution to normal brain development pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/20061. EFSA journal, 2009. 12(10).
  6. Brenna, J.T., Arachidonic acid needed in infant formula when docosahexaenoic acid is present. Nutr Rev, 2016. 74(5): p. 329-36.
  7. Hadley, K.B. et al. The Essentiality of Arachidonic Acid in Infant Development. Nutrients 2016, 8, 216; doi:10.3390/nu8040216.
  8. Koletzko, B., et al., Should formula for infants provide arachidonic acid along with DHA? A position paper of the European Academy of Paediatrics and the Child Health Foundation. Am J Clin Nutr, 2020. 111(1): p. 10-16.
  9. Miklavcic, J.J. et al. Reduction of arachidonate is associated with increase in B-cell activation marker in infants: a randomized trial. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017;64(3):446–53.